My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון-תוכנית עסקית לדוגמא
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> Investors and NDA
האם להחתים משקיעים או אנשי מקצוע על NDA ?

האם החתמה על NDA יכולה להבטיח את הרעיון שלי ולשמור עליו מפני גניבה. שאלה זו נשאלת על ידי יזמים רבים אשר חוששים לספר על הרעיון שלהם ולכן "לא יכולים" או יותר נכון לא רוצים לדבר עם אף אחד ולקדם את הרעיון שלהם קדימה. התשובה לשאלה זו פשוטה. באופן עקרוני, מי שחותם על מסמך סודיות אמור לשמור על הסודיות ועל המידע שהעבירו אליו, ולכן אם יש מישהו שאתם מציגים בפניו את הרעיון שלכם והוא איננו משקיע, אל תציגו את הרעיון ללא חתימה של המאזין על הסכם סודיות. מאידך, אם אתה כיזם מציג תוכנית עסקית של הסטארט אפ שלך בפני משקיע האם עליו לחתום לפני ההצגה על הסכם סודיות ? אנו יודעים שרוב המשקיעים לא מוכנים לחתום על הסכם סודיות לקראת פגישה איתם אלא רק אם הם מתחילים תהליך בדיקות מעמיק הקרוי בדיקת נאותות. בדרך כלל אני ממליץ ליזמים להציג את המיזם שלהם בפני משקיעים ללא בקשת חתימה על מסמך סודיות, חשוב שהיזמים יבינו שהמשקיע ממש לא מתכוון לגנוב מהם את הרעיון. המשקיע רוצה להשקיע כסף במיזם שהוא חושב שיביא לו תשואה גבוהה ברמת בטיחות סבירה ולגמרי לא רוצה להפוך להיות היזם בעצמו במיזם כמו שלכם...

מעבר לכך, חשוב שתדעו שחתימה על מסמך הסודיות איננה מהווה ערובה אמיתית לכך שהאדם שחתם עליו לא יגלה את ה"סוד". לכן כשאתם מציגים בפני מישהו את המיזם או את התוכנית העסקית שלו או כל חלק אחר ממנו תחשבו מה באמת אתם צריכים לגלות לאותו אדם. אין צורך לספר הכל לכל אחד. למשל כשאתם מציגים בפני מישהו את התוכנית העסקית שלכם לא ממש צריך להציג בפניו את הטכנולוגיה  לפרטי פרטים. או כשאתם מציגים בפני מישהו את הטכנולוגיה אין צורך להציג בפניו את התוכנית העסקית והמודלים העסקיים או כל דבר אחר...תציגו לכל אחד מה שהוא צריך לשמוע לצורך הנושא שבעבורו אתם נפגשים איתו.

כיוון שהסכם סודיות כפי שכבר אמרנו אינו תעודת ביטוח כיצד נוכל לשוחח על המיזם שלנו עם אנשי מקצוע ובכלל, כיצד אנו יכולים לקדם את המיזם שלנו אם אנחנו לא יכולים להיות בטוחים שלא יגנבו לנו את הרעיון ?

התשובה לשאלה זו מורכבת ממספר נדבכים. הראשון הוא שרוב בני האדם אינם יזמים ולכן גם אם הם ישמעו את הרעיון הנפלא שלכם הם לא ירוצו לעשות אותו בעצמם כיוון שזו לא אופציה שבכלל מצויה אצלם בראש. מתוך האחוז הקטן שכן יזמים, חלק לא מבוטל לא יחשוב שהרעיון שלכם לא מוצלח כמו שאתם חושבים וגם אם היה מדובר באדם לא ישר הוא לא היה רוצה לקדם את המיזם הזה כיוון שהוא סבור שהרעיון לא מוצלח כל כך. גם אם אותו יזם יחשוב שהרעיון שלך מוצלח הוא לא כל כך מהר יתחבר אליו. יזמים מתחברים רגשית לרעיונות שלהם ולא ממש מתחברים לרעיונות של יזמים אחרים.
חשוב גם להבין שישנם אנשי מקצוע שלא כדאי להם מאבד את אמון הלקוחות. לדוגמא, יועץ עסקי שבונה מלווה חברות סטארט אפ, כותב עבורם את התוכנית העסקית, עוזר להם בתהליכים שונים עלול לאבד את מקור פרנסתו אם ידעו שהוא מנסה לגנוב רעיונות מלקוחותיו. הוא מתפרנס מכתיבת תוכנית עסקית ולא מגניבת רעיונות למיזמים.

כפי שכבר אמרנו, אין פתרון קסמים ו – NDA הוא חוליה אחת בשרשרת של הגנה על הרעיון. חוליות נוספות הינן לא לדבר על המיזם עם מי שלא צריך וכשכבר מספרים עליו מדברים עם מי שמקבל את המידע רק על הנושאים שרלבנטיים אליו ואל השרות שהוא אמור לתת לכם. חשוב להבין שככל שתתקדמו יפחת הרצון לגנוב מכם את הרעיון כיוון שכבר השגתם הישגים ומי שיתחיל לעשות את מה שאתם עושים יצטרך לעבור כמעט את אותה הדרך שאתם עשיתם ולכן הכדאיות של ה"גניבה" הולכת ופוחתת עם הזמן. 

 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות   1999-2020 ©   
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים