My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון-תוכנית עסקית לדוגמא
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> Can investor change the team in startup
האם לשנות את הצוות על פי דרישת המשקיע ?
 
תהליך גיוס הון בעיקר בשלבים הראשונים קשה, מורכב וארוך. אתם נדרשים לבנות תוכנית עסקית, פרזנטציה טובה, לבנות צוות חזק ולפתח את האפליקציה שלכם. היום אתם נדרשים אפילו להתחיל את הפיילוט עם MVP ורק אחר כך המשקיע הממוצע מוכן לבחון ברצינות את ההשקעה במיזם שלכם. היזמים עוברים הרבה סירובים והרבה דחיות ולעיתים דווקא כשסוף סוף אחד המשקיעים מתעניין במיזם הוא מתחיל לדרוש דרישות רבות. למשקיעים יש דרישות מסוגים שונים לדוגמא, המשקיע מבקש שתציגו לו תוכנית עסקית למצב בו הוא ישקיע רק מחצית מהסכום שאתם רוצים לגייס. דוגמא אחרת היא שמשקיע מבקש לשנות את המדינה בה יעשו את הפיילוט. לעיתים המשקיע מעיר הערות על התוכנית העסקית ומבקש לשנות אותה. במקרים אחרים הוא מבקש לשנות את המשכורות שהגדרתם בתוכנית העסקית ולפעמים הוא יכול להציע מודל עסקי חדש ולבקש שזה יהיה המודל העסקי שיעבוד. יש מקרים בהם המשקיע מבקש להתערב בחלוקת המניות והאחוזים בין השותפים השונים. יש לו הערות ושאלות מדוע לזה יש כך וכך אחוזים ולאחר יותר או פחות.
 
השבוע נתקלתי במקרה בו המשקיע הסכים להשקיע סכום נמוך כדי לבצע בדיקת התכנות בארץ אולם בנוסף לכך הוא דרש להחליף את המפתחים הבוגרים (בני 30-35) בעלי משפחות בצעירים בני 22-25 שאפשר לשלם להם משכורות נמוכות יותר (בעיקר בהמשך שכן בשלב זה הם קיבלו משכורות נמוכות מאוד) ובכך להקטין את עלויות הפיתוח. במקביל כמובן שהוא ביקש שיבנו תוכנית עסקית חדשה בהתאם לדרישות אלו.
 
עלתה מיד דילמה בעלת שתי פנים. האחת מוסרית. האם אתה כיזם יכול לזרוק את השותפים שלך שהביאו אותך ואת המיזם שלך עד הלום רק כי המשקיע דורש זאת ולא בגלל שהם לא מספיק טובים אלא כי הם יקרים מדי בשבילו לשלב הוכחת ההיתכנות שכן לשלבים האחרים תהיו חייבים בכל מקרה אנשי פיתוח מקצועיים, מנוסים ובעלי שכר הולם.
 
הדילמה השנייה מתייחסת לכך שמצב כגון זה מגדיל מהותית את הסיכויים שהמיזם שלכם לא יצליח. כיוון שעליכם ליצור מצב שבו אתם צריכים לנהל משא ומתן עם המשקיע מאחרי גבם של השותפים שלכם, לבנות תוכנית עסקית חדשה ללא השתתפותם, לאתר אנשי פיתוח חדשים במקומם, ניהול מו"מ עם אותם אנשי הפיתוח וחתימה על הסכם איתם ובסופו של התהליך חתימה על הסכם השקעה מלא עם המשקיע שיכלול גם את סכום הפיצוי שתאלצו לשלם לשותפים שלכם כדי שיעזבו את המיזם ויחזירו לכם את האופציות שקיבלו תמורת העבודה בשכר נמוך מאוד. כפי שאתם רואים מדובר על תהליך מורכב מאוד שבו יש הרבה מאוד נקודות בעייתיות שבכל אחת מהן אתם עלולים להתקע ולהפסיד את המיזם שלכם.
 
גם אם כל מה שתיארנו קודם יצליח לכם איך שהוא אתם עלולים למצוא את עצמכם בתביעה משפטית שרוב הסיכויים שתפסידו בה כיוון שכל התהליך שתיארתי כאן נוהל שלא בתום לב ובניגוד לכל הסכם שתהיו חתומים עליו עם השותפים הראשונים שלכם...
 
כפי שכבר הבנתם מן הסתם, אני ממש לא ממליץ להיענות לדרישה שכזו. אני הייתי מציע לכם (גם במחיר אי השקעה) להתמודד עם הדרישה הזו של המשקיע בכל דרך הגונה, הוגנת והגיונית יחד עם השותפים שלכם ובכך לפתור את הבעיה באופן נכון ומקצועי ולא בתהליך של "נוכלות ורמיה" אל מול שותפים שלכם שמאמינים לכם ובכם.
 
תוכנית עסקית חדשה וחסכנית אפשר לעשות גם אם לא מפטרים את העובדים הראשונים שהלכו איתכם ותמכו בכם כשאתם הייתם במצב הרבה פחות טוב והסכימו לוותר על דברים טובים כדי להצטרף אליכם כיוון שהם האמינו בכם, ברעיון שלכם ובתוכנית העסקית שלו.
 

שיהיה בהצלחה 

 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות   1999-2020 ©  
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים