תוכנית עסקית לסטארט אפ
יש הרבה מיזמים אשר מתחילים בריצה מהירה לכיוון הפיתוח הטכנולוגי ללא כל חשיבה עסקית מקצועית ורצינית, ללא התייעצות עם אנשי מקצוע או אנשי עסקים בעלי נסיון בהקמת חברת סטארט אפ, ללא בניית תוכנית עסקית ואפילו ללא אפיון רציני ומקצועי הנובע מחשיבה אמיתית ורצינית על הלקוחות, הצרכים ושאר הנקודות שבאמצעותן ניתן להגדיר טוב את המוצר או השירות שאתם רוצים לספק ללקוחותיכם.
אם כך כשעולה רעיון במוחכם מה עליכם לעשות ? לשאלה הזו ניתנה כבר תשובה עתיקת יומין על ידי האבות הקדמונים של עם ישראל, "סוף מעשה במחשבה תחילה". כלומר, אל תרוצו לכיוון הפיתוח הטכנולוגי ואל תבנו את המוצר שלכם כל עוד לא ביצעתם תהליך חשיבה נכון ומקצועי המביא בחשבון את הנושאים המרכזיים הנדרשים כדי ליצור מוצר נכון וטוב.
בשלב הראשון לא הייתי מציע לבנות תוכנית עסקית מפוארת ומורכבת מדי אלא להתרכז בצרכים שאתם רוצים לפתור, בםתרונות כבר קיימים היום לצרכים אלו (כלומר לחקור היטב את התחרות והמתחרים), להבין מי הלקוחות הנכונים שלכם ובודאי להבין מי יהיו הלקוחות שאיתם תתחילו ואז אתם יכולים לנסות להתחיל ולאפיין את המוצר או השירות שלכם. בפועל, בניתם באמצעות התהליך הזה שלא צריך להמשך יותר ממספר שבועות תוכנית עסקית המתאימה לשנה הקרובה בה תפתחו את המוצר, תארגנו את השקתו הראשונית ותצליחו להשיק אותו בשוק ולהתחיל בגיוס ההון הנדרש לכם כדי להתקדם לשלב הבא של הסטארט אפ שהקמתם.
במהלך אותה שנת פיתוח, עליכם להתחיל ולפתח תוכנית עסקית שתצפה ותכוון את הפעילות של הסטארט אפ שלכם גם מעבר לשנה הראשונה ותכין אתכם להצגת המיזם בפני משקיעים וגופים נוספים כגון ספקים, שותפים אסטרטגיים ואחרים.
בעת בניית אותה תוכנית עסקית אתם צריכים כמובן להתייחס ולתת מענה למספר נושאים מעבר לצרכים ולפתרון שאתם מפתחים לאותם צרכים. עליכם להתחיל ולבנות את התשתית השיווקית של הסטארט אפ שלכם לשלב הראשון בו תשיקו את ה – MVP, עליכם לבחון את כל הנושאים המשפטיים הרלבנטיים לסטארט אפ שלכם ולתת להם פתרון, עליכם להבין את כל התחומים הדורשים ביטוחים ולתת מענה ביטוחי כנדרש ועליכם לבחון את כל נושאי המיסוי הקשורים למיזם שלכם ולתת להם מענה נכון.
מעבר לכך, רצוי מאוד שתבנו לקראת השקת ה – NVP תוכנית עסקית למספר שנים (3-5 השנים הראשונות) כדי שתוכלו לגייס את הכסף הנדרש לכם לאחר השקת ה – MVP. תוכנית עסקית זו צריכה להכיל את הפרקים הבאים: תיאור המיזם, הצרכים והפתרונות לאותם צרכים. ניתוח שוק מעמיק שיכלול כמובן גם את היתרונות התחרותיים שלכם לעומת המתחרים, ניתוח שוק רציני שייתן תמונה טובה על השוק שבו הסטארט אפ שלכם אמור לפעול. תיאור התהליכים העסקיים והאסטרטגיים שעומדים בפני הסטאר אפ שלכם ומה התוכנית העסקית והמודלים העסקיים שבאמצעותם תפעילו את החברה. ובנוסף לכך כמובן שיש לבנות תוכנית פיננסית המאגדת בתוכה את כלל ההוצאות שנדרשות בתוכנית העסקית.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2018