My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון-תוכנית עסקית לדוגמא
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> פטנט ולוח זמנים
פטנט ולוח זמנים
 
פטנט מאפשר למי שמקבל אותו, להיות ספק "בלעדי" של המוצר המוגן על ידי הפטנט במדינות בהן אושר הפטנט לתקופה של 20 שנה. לא לכל מוצר ניתן לקבל פטנט וישנם תנאים מסוימים שיש לעמוד בהם כדי שהפטנט יאושר. ישנם מיזמים בהם יש הצדקה ונכון להגיש בקשה לפטנט וישנם מיזמים שבהם חבל על הזמן, האנרגיה והכסף ולא כדאי להגיש בקשה לפטנט כיוון שמראש לא עומדים בתנאי הסף המאפשרים את קבלת הפטנט. חשוב גם להבין שתוכנית עסקית של מוצר בעיקר מוצרי צריכה עם פטנט שונה מאוד מהתוכנית העסקית של מוצר שאין לו פטנט. וחשוב לדעת שערך חברה שיש לה פטנט גבוה מהותית מערך של חברה דומה שאין לה פטנט.
 
כיוון שפטנט מעניק לבעליו זכויות יתר ובלעדיות לתקופה ארוכה, מי שמעוניין לקבל פטנט על המוצר שלו נדרש לעמוד בתהליך ארוך, יקר ומורכב שבמהלכו מקפידים על כל פיפס בתהליך ומקפידים הקפדה יתירה על נהלי קידום הפטנט. ישנם חוקים מוגדרים מה מותר ומה אסור ומהם לוחות הזמנים אשר תוחמים כל שלב בצורה מאוד קשיחה.
 

ישנם מספר שלבים בתהליך אישור פטנט:
 
  1. הגשה ראשונית – ניתן להגיש בקשה לפטנט בכל אחת מהמדינות אשר חברה באמנת הפטנטים הבינלאומית. ובדרך כלל בעת הכנת התוכנית העסקית רצוי להתייחס לנקודה זו ולהחליט היכן נכון יותר להגיש את הבקשה הראשונית (ישראל, ארה"ב, אירופה). כמו כן ישנה אפשרות להגיש את ההגשה הראשונית באופן שונה הקרוי Provisional patent בארה"ב ועל השיקולים מתי כדאי להגיש את הבקשה באופן זה ניתן לקרוא באתר בפרק הפטנטים.
  2. PCT - שנים עשר חודשים מיום ההגשה הראשונית של הבקשה לפטנט יש להגיש את הבקשה ל – PCT. זהו ארגון אירופאי המאפשר למי שהגיש אליו את הבקשה לקבל זמן נוסף להגשת הבקשה במדינות בהן הוא מעוניין לקבל את האישור לפטנט. כדאי לקבל את הארכת הזמן הזו כיוון שההגשה לכל המדינות (הקרויה National phase) יקרה ועלולה להגיע ל – 75,000 $ ואף עד 100,000 $. ובדרך כלל בשלב זה התוכנית העסקית איננה מביאה זאת בחשבון, מה גם שהפיתוח בשלב זה עדיין לא בשל דיו ולכן אנו רוצים לקבל זמן נוסף כדי להגיש את הבקשה במדינות השונות.
  3. National phase – זהו המועד בו מחויבים להגיש את הבקשה בכל המדינות בהן אנו רוצים לקבל את הפטנט. לשלב זה ניתן להכנס בכל רגע מהגשת הבקשה הראשונית אולם כפי שאמרנו הוא מבוצע בדרך כלל על פי התוכנית העסקית במועד האחרון האפשרי והוא 30 חודשים לאחר הגשת הפטנט הראשונה.
 
כל התאריכים הללו הינם קשיחים מאוד. במידה וממציא מסוים לא עומד בזמנים ולא מגיש את בקשת ה – PCT בזמן, הוא יאבד את זכותו להגיש את הבקשה בשאר המדינות מעבר למדינה הראשונה בה הוגשה הבקשה. איחור של חודש או חודשיים במועד ההגשה ניתן לתיקון במקרים מסויימים על ידי הגשת בקשה מיוחדת בצירוף הסיבות שגרמו לאיחור והגנה על סיבות אלו וכמובן שמצורף גם תשלום גבוה למדי כדי להצליח ולגשר על האיחור בהגשה. אולם ככל שהאיחור גדל הסיכוי להצליח להחזיר את הבקשה למסלול הולך וקטן. כנ"ל, ממציא אשר לא הגיש בזמן את הבקשה לפטנט במדינות השונות וחרג מתקופת ה – 30 חודשים, ברוב המקרים יפסיד את הזכות להגיש את הבקשה בעולם.
 

האחריות על ניהול הבקשה והתאריכים חלה במקביל גם על הממציא וגם על עורך הפטנטים אולם במידה ועורך הפטנטים התריע בזמן מראש ודאג שהממציא ידע על לוח הזמנים ויהיה מודע לכך שאיחור עלול לגרום לפטנט להיפסל מהגשה במדינות נוספות הוא לא יוכל לעשות יותר כלום שכן מי שיחליט בסופו של דבר מה לעשות יהיה בעל הפטנט שהוא גם ישלם את כל העלויות הכרוכות בהגשות.
 

מסיבות אלו, יש לנהל את תהליך קידום הפטנט בצורה מוקפדת, לוודא מספיק מראש שיודעים בדיוק מה הצעד הבא, לטפל בקידום השלב הבא, לדאוג למימון הנדרש ולוודא שהתהליך מתנהל כסדרו.


 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 
©    1999-2019
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים