My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון-תוכנית עסקית לדוגמא
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> Whether to apply for a patent and when it is right to do so
האם להגיש בקשה לפטנט ומתי נכון לעשות זאת

לאחרונה פגשתי שני מיזמים שהתלבטו מה לעשות בתחום הפטנטים. האחד בתחום האפליקציות הסלולריות שהגיש בקשה לפטנט בישראל והשני בתחום החומרה שהתלבט בכלל האם להגיש את הבקשה או שמא הוא מבזבז את כספו לריק. קיבלתי את הבקשה שהוגשה עבור האפליקציה ועברתי עליה. ניסיתי להבין מה החדשנות שמוגדרת בה והאם יש בכלל איזה שהוא סיכוי שמישהו ישקול לאשר פטנט עבור התביעות של אותה בקשה ולא הצלחתי להבין זאת. ומעבר לכך היזמים לא היו מעורים מספיק בפרטי הבקשה ולא ידעו להסביר לי על מה הבקשה לפטנט שהם הגישו מנסה להגן. אחרי שיחה עם עורך הפטנטים שערך את הבקשה והגיש אותה הגעתי למסקנה שהבקשה הזו לפטנט לא מגנה על שום דבר, לא תועיל כלל לתוכנית העסקית שנבנתה לסטארט אפ הזה ועדיף להפסיק לבזבז עליה זמן וכסף ולא להמשיך איתה את התהליך.

יש מספר נקודות שברצוני להבהיר בהתייחסותי לסוגיה זו:

מעורבות בהגשת הפטנט בכל תחום – אתם כיזמים חייבים להיות מעורבים לגמרי בתהליך הגשת הבקשה ובבקשה עצמה. עורך הפטנטים יוכל לתרגם את מה שאתם רוצים לומר לשפה המשפטית הנדרשת בבקשת הפטנט אבל את המוצר, התכונות והחדשנות אתם מבינים הרבה יותר טוב ממנו. הוא יוכל לומר לכם האם לחדשנות זו או אחרת יש עילה משפטית מספקת לקבל הגנת פטנט או לא אבל את החדשנות אתם חייבים להגדיר ולהוביל שכן עורך הפטנטים לא יכול לעשות זאת עבורכם. כמו כן, אתם חייבים להבין בדיוק מה יש בפטנט, על מה הוא מנסה להגן, ולהבין בדיוק את כל התביעות של הפטנט ומה כל תביעה מייצגת. אחרת אתם מסתכנים בכך שהבקשה שהגשתם לא תייצג בדיוק את מה שאתם רוצים שהיא תייצג.

הגשת פטנט לאפליקציה – הסיכוי לקבל הגנה פטנטבילית על אפליקציה הינו כמעט אפסי. יתרה מכך, גם אם תקבלו פטנט על משהו שהגשתם בבקשה לפטנט סביר להניח שההגנה תהיה על משהו שקל מאוד לעקוף אותו וכמעט בלתי אפשרי לאכוף אותו. לכן, כשאתם מפתחים תוכנה ויותר מכך אפליקציה תחשבו היטב ותשקלו באופן מאוד רציני האם אתם הולכים להוציא כסף, להשקיע זמן ואנרגיה על משהו שהמשמעות העסקית שלו נמוכה מאוד וכנראה שלא יוכל לתרום למיזם שלכם ולהצלחת התוכנית העסקית שלו כמעט בכלום.

המיזם השני הוא מיזם בתחום החומרה בו היזמים התלבטו האם להגיש את הבקשה לפטנט או לא. הם סיימו לבנות אב טיפוס ברמה טובה שהיה די קרוב לאב טיפוס סופי שיאפשר ייצור סידרתי והתלבטו האם להגיש את הבקשה לפטנט או לא. ההתלבטות נבעה מכך שהם לא היו בטוחים שפטנט יסייע להם ויתאים לתוכנית העסקית שבנו וכן מכך שהם חשבו שיתכן שיהיו שינויים במוצר עד הייצור הסדרתי ולכן הבקשה שיגישו לא ממש תגן עליהם כמו שצריך.

גם במקרה זה ברצוני להבהיר מספר נקודות:

באיזה מקרה נכון להגיש בקשה לפטנט – יש מיזמים שמשמעות הפטנט עבורם איננה גבוהה ופטנט לא ישנה את התוכנית העסקית שלהם באופן משמעותי ולכן גם אם הם יכולים לקבל הגנה כל שהיא באמצעות פטנט לא בטוח שיהיה נכון להגיש בקשה כזו והיא צריכה להישקל בכובד ראש. מאידך, יש מיזמים שללא הגנת פטנט יתקשו מאוד בתהליכי השיווק והתוכנית העסקית שלהם תלויה בהגנת פטנט שכן לא תהיה בעיה לחקות אותם ובפועל לגרום להם קושי עצום להתמודד עם החקיינים. גם אם יהיה להם פטנט עדיין יהיו מתחרים וחקיינים אולם בשווקים מאורגנים כמו רשתות שיווק בארה"ב, באירופה ובמקומות המערביים בנוספים העולם משתדלים שלא להפר פטנטים ולכן יש משמעות רבה להגשת הבקשה ולקבלת פטנט בעיקר במוצרי חומרה ומוצרי צריכה. חשוב גם להבין כי חברה שמצליחה להגיע למצב שבו חברה אחרת מעוניינת לרכוש אותה, יש סבירות גבוהה שמחיר הרכישה כשיש פטנט חזק יהיה גבוה משמעותית ממחיר הרכישה ללא פטנט כלל.

מתי להגיש את הבקשה – יש דעות שונות אולם ברור למדי שכאשר אתם מתחילים לשתף ספקים נוספים וקבלנים חיצוניים שיבצעו עבורכם חלק מהפיתוח כדאי מאוד שתהיו מוגנים. לא רק בגלל החשש שמא יגנבו את הרעיון מכם אלא גם בגלל החשש שחלקים משמעותיים מהרעיון עלולים להתפרסם על ידי אותם ספקים אם בשוגג אם במזיד. ברגע שאותו מידע יפורסם אין יותר את האפשרות להגיש בקשה לקבל עליו פטנט וכך אתם עלולים לשרוף את הפטנט שלכם כולו או חלקו עוד לפני שבכלל הגשתם אותו. חשוב שתבינו שהחתמת הספק על NDA מגנה כל מה שאתם אומרים ומגלים לו תוך כדי העבודה מפני פרשנות שפרסמתם משהו אולם אם הוא יפרסם את הדברים בציבור ולא משנה באיזו דרך או פורום הנזק ייעשה וההגנה של ה - NDA שהוא חתם לא תעמוד לכם.

יש כמובן נושאים רבים נוספים בתחום הפטנטים שבהחלט שווה לבחון ולהבין את השפעתם על המיזם שלכם, על התוכנית העסקית שלו ובכלל על הדרך הנכונה שלכם להתנהל כסטארט אפ. אם תקפידו לפחות על מה שמופיע במאמר סביר להניח שתגיעו להבנה והיכרות גם עם הנושאים הנוספים ותוכלו לשפר את התוכנית העסקית שלכם ולהגדיל את הסיכויים שהמיזם שלהם יצליח.
 
 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות   1999-2021 ©  
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים