My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון-תוכנית עסקית לדוגמא
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> The right investors for a startup
מי המשקיעים המתאימים לכל שלב בסטארט אפ

יזמים רבים רוצים לגייס כסף כבר ברגע שבו חשבו על הרעיון שלהם כשרק החליטו שהם רוצים להפוך את הרעיון לחברת סטארט אפ מצליחה. מיד הם מתחילים לחפש משקיעים ומתלבטים בנושא ה – NDA שיחתימו אותם כדי שלא יגנבו מהם את הרעיון כשהם אינם מבינים באמת מהי המשמעות של הצגת מיזם בפני משקיע. הם אפילו לא יודעים מהו או יותר נכון מיהו המשקיע המתאים להם ולכן הם בדרך כלל אובדי עצות ואם הם מצליחים למצוא משקיעים שיהיו מוכנים לקבל אותם לפגישה בדרך כלל באמצעות חבר משותף אותם משקיעים מצננים את התלהבותם ומסבירים להם שכך בלי כלום, בלי צוות, בלי תוכנית עסקית, בלי MVP חבל על הזמן של שני הצדדים ואם הם לא רוצים לשרוף את הקשרים עם רוב המשקיעים הפוטנציאליים בישראל כדאי להם ללכת הביתה, ללמוד, להתארגן ולהתחיל לבנות את הסטארט אפ שלהם לפני שהם מתחילים לחשוב על משקיעים.  
 
נציג במאמר זה מספר סוגי משקיעים ומהו השלב המתאים לפנות לכל אחד מסוגי משקיעים אלו וכיצד נכון לפנות אליהם. סוגי המשקיעים עליהם נדבר הינם:
  • Friends and Family
  • Angels
  • מספר סוגים של קרנות הון סיכון
- Friends & Family Pre seed: במהלך השנה עד השנה וחצי הראשונות אתם אמורים לבנות לעצמכם מוצר ראשוני הקרוי MVP, לבנות צוות טוב ולבנות תוכנית עסקית טובה לסטארט אפ שלכם. תהליך זה יעלה "מעט" כסף. בדרך כלל בחברות סטארט אפ שבהן אין חומרה מורכבת לפתח, עלויות שלב זה נעות בין 100,000 ל – 200,000 ₪. סכומים אלו אינם גבוהים ובחלק מהמקרים היזמים יכולים לארגן את הסכום הזה בעצמם. במידה ולא, המשקיעים אליהם נכון לפנות בשלב זה כשמדובר על סכומים "נמוכים" כל כך הינם בני משפחה או חברים שיכולים להשקיע את הסכום כולו או חלקו ביחד עם עוד מישהו. חשוב להבין שלמשקיעים אלו אין צורך להכין ממש תוכנית עסקית אלא רק משהו כללי שמסביר על מה מדובר, מה מתכוונים לעשות עם הכסף שיגייסו ועד מתי יספיק אותו כסף. למשקיעים בשלב זה ובסכומים אלו מגיע בדרך כלל לקבל תמורת השקעתם 5%-10$ ממניות החברה שתקום לקדם את הרעיון והמיזם.
 
Angels – משקיעים פרטיים הם המשקיעים הנכונים להשקעה בשלב ה – seed. מדובר על משקיעים שעוסקים בדרך כלל בהשקעות באופן מקצועי. לעיתים הם אנשים הבאים מתחומי ההיטק ובמקרים רבים הם משקיעים מתחום הנדל"ן או מתחומים אחרים. בכל מקרה מדובר על משקיעים שיכולים ומוכנים להשקיע סכומים שנעים בין 100,000 $ - 500,000 $ ואלו הם הסכומים שמשקיעים בדרך כלל בשלב ה – seed בחברות סטארט אפ בישראל. חשוב מאוד להגיע ל – Angels לאחר שבניתם צוות רציני, בניתם תוכנית עסקית טובה ויש לכם MVP שכבר נמצא בשימוש על ידי לקוחות ראשונים. בפרויקטים שבהם בניית MVP יקרה מאוד (בעיקר בחברות המפתחות חומרה או בחברות Cyber) רצוי להגיע למשקיעים בשלב הזה עם פרוטו טייפ מרשים או לפחות עם POC – Proof Of Concept. המשקיעים בשלב זה יקבלו בדרך כלל תמורת השקעתם 20%-40% מהחברה כתלות במיזם, ביזמים, במצב ההתקדמות של החברה וכמובן כתלות הכסף וביכולת המו"מ של היזמים. בשלב זה מצפים שתהיה לכם תוכנית עסקית עם אפשרויות גמישות להתכוונן לכיוון חדש במקרה שכך עולה מתוצאות שלב ההשקה של ה – MVP.
 
Micro V.C – אלו חברות השקעה המשקיעות בשלב ה – seed  בדרך כלל ולעיתים גם בסיבוב הגיוס שלאחר מכן. מדובר על מספר משקיעים פרטיים שהתאגדו כחברת השקעות והם משקיעים בדומה למשקיעים הפרטיים. רצוי להגיע אליהם מוכנים ועם תוכנית עסקית טובה שתאפשר להם להבין וללמוד כיצד אתם רואים את המיזם שלכם בעתיד. כל כללי ההתנהגות שפירטתי עבור המשקיעים הפרטיים נכונים גם כאן. למרות שקוראים להם Micro V.C הם משקיעים פרטיים לכל דבר.
 
V.C – Venture Capital. קרנות הון סיכון אלו גופים שמשקיעים בדרך כלל בסיבוב ההשקעה הבא לאחר שלב ה – seed. סיבוב זה קרוי Round A והוא מגיע לאחר שלחברה יש כבר מוצר די בשל והיא צברה לא מעט לקוחות והכנסות ומגייסת כסף כדי להרחיב את פעילותה, לצמוח ולהתחיל את הפעילות בחו"ל ובהיקף גבוה. ברור לגמרי שקרנות הון סיכון משקיעות בדרך כלל בשלבים מאוחרים יותר מאשר בתחילת הדרך (גם אם הן מצהירות אחרת) ולכן חשוב להבין שגם אם תגיעו אליהן עם תוכנית עסקית מבריקה אבל מוקדם מדי כשאתם עדיין לא ממש עסק שמכניס הכנסות ברצינות, ושהמוצר שלכם עדיין בתחילת הדרך ולא הגיע אפילו לבשלות ראשונית הם לא ישקיעו בכם.
 
חשוב שתבינו שלכל סוג משקיעים ניגשים בזמן הנכון. אם תגשו ל – Angels ותבקשו השקעה של 50,000 – 150,000 ₪ בדרך כלל הם יאמרו לכם תהיו בשלים יותר עם תוכנית עסקית, צוות ו – MVP ואז תגיעו. בשלב מוקדם כל כך תצטרכו לגייס את הכסף או מעצמכם או ממשפחה וחברים.
חשוב גם שתבינו שאם תגשו בשלב ה – seed לקרנות הון סיכון, גם אם אתם מיזם רציני שהצוות בו נראה מרשים ויש לכם תוכנית עסקית רצינית ומקצועית ואפילו יש לכם MVP תקבלו את התשובה הדי קבועה שאומרת תביאו Traction כלומר תביאו לקוחות משתמשים ומשלמים בכמות קצת יותר רצינית כדי שהקרן תוכל לבחון אתכם ואת התוכנית העסקית שלכם ברצינות.

 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות   1999-2020 ©  
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים