My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון-תוכנית עסקית לדוגמא
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> תיאום ציפיות בין יזמים
תיאום ציפיות בין יזמים
 
כמעט בכל מיזם חדש יש יותר מיזם אחד. בחלק מהמיזמים שניים או יותר יזמים מתחילים ביחד ובמיזמים אחרים היזם מתחיל לבדו ומצרף אליו לאורך הדרך חברים או יזמים נוספים בעלי נסיון וכישורים המשלימים את הכישורים והנסיון שאין לו. אין זה סוד שכדי להקים עסק טוב או חברת סטארט אפ טובה וכדי להריץ תוכנית עסקית שתוביל את הסטארט אפ שלכם להצלחה יש צורך במספר יזמים לפחות שניים, יזם אחד לבדו יתקשה להקים ולנהל את המיזם וכפי שאנו יודעים ברוב המקרים המשקיעים לא ישקיעו במיזם בעל יזם בודד כיוון שהם מחפשים ובצדק עבודת צוות ולא סוליסט...ויש עוד סיבות שבגללן יש חשיבות לחבר לצוות המיזם כיזמים עוד אנשים ולא לרוץ ולהתקדם כפרש בודד.
 
כאשר היזם מלווה על ידי איש מקצוע, והוא מתקדם יחד איתו בהתאם לתוכנית עסקית שהגדירו ביחד, בדרך כלל פותרים את הבעיה על ידי כתיבת הסכם יזמות או הסכם מייסדים שלאחר החתימה עליו לא מקימים את החברה (על השאלה מתי נכון להקים חברה בסטארט אפ אנו דנים במאמר אחר) עד הרגע בו יש צורך להקים אותה. וכיוון שההסכם עליו חתמו היזמים מגדיר באופן חד וברור את כל הזכויות והחובות של כל יזם במיזם, הציפיות ברורות ומוגדרות ונמנעת אי הבנה שעלולה להגיע במצבים קיצוניים עד מצב של פירוק המיזם במקרה שהיא מתרחשת.
 
הבעיה צצה במלוא עוזה כאשר יזם הוגה רעיון, מצרף את חברו למיזם בשלב כזה או אחר, לעיתים הוא מצרף עוד חברים או אנשים אחרים כיזמים כשליזם הראשוני בדרך כלל די ברור איזה חלק מהחברה שתקום הוא מתכוון להקצות לכל אחד מהם אבל להם זה לא לגמרי ברור. לכל אחד יש את הציפיות שלו שלעיתים קרובות שונות מהותית מאלו של היזם הראשי והוא בטוח שזה מה שהוא יקבל כשבפועל היזם לא מתכוון לתת לו את מה שהוא חושב ומצפה לקבל...בחלק גדול מהמקרים לא מדברים באופן ברור על הנושא הזה כיוון שזה "לא נעים" וזה דורש לעיתים לעמת דעות שונות אשר "לכאורה" עלולות להוביל לעזיבה של מישהו מהמיזם ולאובדן החברות איתו...

המצב מחמיר כאשר אחד היזמים עוזב מסיבה כזו או אחרת ואין איתו סיכום מסודר והסכם חתום שמגדיר מה קורה אם מישהו עוזב בכל שלב של המיזם. נתקלתי כבר במספר לא קטן של מצבים בעייתיים מאוד בהם היזמים "תקועים" עם בעל מניות שלא מצוי במיזם והם לא יודעים מה לעשות איתו כיוון שלא נחתם איתו כלום בזמן שנטל חלק פעיל במיזם ועכשיו אין בהירות האם הוא רוצה משהו, האם הוא חושב שמגיע לו משהו ? כאשר עזיבתו של היזם הנוסף מתרחשת כאשר כבר הוקמה חברה ויש כבר תהליכים עסקיים ותוכנית עסקית שמתקדמת והעוזב בעל מניות ברור ליזמים שעליהם לנקוט בפעולות כל שהן כדי לטפל בנושא. כאשר אין חברה ואין הסכם, יש בעיה שכן במצב לא מוגדר שכזה יוכל הפורש לקום יום אחד (בעיקר אם תהיה הצלחה גדולה) ולטעון שיש לו חלק במיזם שכן הוא היה שם, חלק ממנו הוא שלו וכו...וכבר היו דברים שכאלו לאורך השנים...לכן בכל פעם שמישהו עוזב מיזם יש לשבת איתו ולחתום איתו על מסמך המבהיר חד וברור האם נשארות לו זכויות ומהן והאם לא נשארות לו זכויות. בכל מקרה העוזב אמור לחתום על מסמך שאין לו שום תביעות או טענות כלפי המיזם ושאר היזמים.

מתוך דברים אלו אנו יכולים להבין היטב את חשיבות תיאום הציפיות בין כלל היזמים. חשוב שכל יזם יבין שבדיוק כפי שמצופה ממנו לבנות תוכנית עסקית מקצועית ולעבוד על פיה, מצופה ממנו להסדיר באופן ברור ומקצועי את ההתקשרות עם כל מי שמחובר למיזם. קריטי שהכל יהיה ברור ועל השולחן מהרגע הראשון גם מה מצפים מכל אחד, גם מה יקבל כל אחד וגם מה יקרה בעת עזיבה של מישהו בכל שלב של המיזם. חשוב שהיזמים יבינו שמעט "אי נעימות" בשלבים המוקדמים חוסכת אי נעימות רבה, מריבות ולעיתים אף כשלון בשלבים מתקדמים יותר.

 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות   1999-2020 ©    
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים