My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-מודל עסקי-גיוס הון
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> תוכנית עסקית ופטנטים
תוכנית עסקית ופטנטים
 
ישנן חברות סטארט אפ בעיקר בתחום התוכנה, האינטרנט והמובייל שבהם בדרך כלל לא ניתן לקבל פטנט. במצב זה התוכנית העסקית מכוונת את התהליך העסקי לכיוונים מסוימים אשר מתחשבים כמובן במצב זה בו אין הגנה משפטית למיזם שלכם. מאידך, ישנם מיזמים אשר הפטנט מהווה חלק מרכזי בנכסי המיזם. בחלק ממיזמים אלו, המיזם אינו כדאי במידה ולא יתקבל פטנט שיגן עליו מפני המתחרים. בכל מקרה של מוצר בו ניתן לקבל פטנט ויש פטנט התוכנית העסקית תהיה שונה מאוד מהתוכנית העסקית של מיזם ללא פטנט.
 
בחלק מהמקרים, היזמים מודעים לכך שיש צורך לרשום בקשה לפטנט והם אכן מגיעים לעורך פטנטים ומגישים בקשה לפטנט באמצעות עורך הפטנטים. אחת הבעיות הקשות במצבים אלו הינה הגשה לא נכונה של בקשת הפטנט. רוב עורכי הפטנטים לא אוהב להגיש בקשות Provisional ולכן הם מגישים בקשת פטנט רגילה והפטנט מוגש בדרך כלל בישראל או בארה"ב וממתין לגחינתו במשרד הפטנטים במדינה שבה הוא הוגש. במקביל להמתנה זו, היזמים ניגשים ובונים תוכנית עסקית שכן הם מבינים שעליהם לגייס כספים לקידום המיזם ולעיתים אף הם צריכים את גיוס הכסף לתשלומים עבור בניית תוכנית עסקית ולהגשת הפטנט בשלבים המתקדמים יותר ל – PCT, לפיתוח אב טיפוס ראשוני ולשאר הנושאים אשר עולים כסף בתחילת הדרך.
 
הגשת הבקשה לפטנט כבקשה רגילה ולא כבקשת Provisional patent עלולה לגרום לשתי בעיות עקרוניות:
 
  1. בעיה שאינני יכול להבין כיצד היא מתרחשת אולם לצערי נתקלתי בה יותר מדי פעמים. בין השאר, תפקידו של עורך הפטנטים לוודא שהיזמים ערים ללוחות הזמנים הקשוחים של שלבי הפיתוח של הפטנט. כל זאת בעיקר כיוון שהיזמים ניגשים לבניית התוכנית העסקית ואין להם קשב אולם בעיקר אין להם הבנה, ידע ונסיון להיות ערניים ללוחות הזמנים. 12 חודשים לאחר הגשת בקשה לפטנט יש צורך להגיש את הבקשה ל – PCT. במידה והבקשה לא הוגשה בזמן, יש מעט זמן יחסית להגיש אותה עם קנס כזה או אחר אולם לאחר זמן לא רב אין אפשרות להחזיר את הבקשה לנתיב הנדרש והזכות לפטנט בינלאומי פוקעת והיזם יוכל לקבל הגנה פטנטית רק במדינה בה הוגשה הבקשה לראשונה. עורכי פטנטים רבים לצערי מסתפקים במשלוח מייל התראה מינורי ליזמים האומר שבתאריך מסויים יש צורך להגיש את הבקשה ל – PCT ולא פועלים מעבר לכך. היזם אשר עסוק בפיתוח הטכנולוגי וביישום התוכנית העסקית, שאינו מודע לחומרת האיחור בהגשה לא שם לב או שלא מייחס חשיבות רבה לתאריך ובדרך כלל לאחר יומיים שוכח את המייל שקיבל. כיוון שכך, המועד להגשת הבקשה ל – PCT עובר, והיזם שבנה תוכנית עסקית בה הוא מביא בחשבון שיש לו פטנט מגלה שהזמן עבר והוא כבר לא זכאי לקבל פטנט כפי שחשב קודם לכן והתוכנית העסקית שבנה ואליה כיוון את המיזם ואף את הפיתוח העסקי מחייבים שינוי מהותי.
  2. כיוון שחלק גדול מעורכי הפטנטים אוהבים יותר להגיש בקשה מלאה ולא Provisional patent הם דוחפים את היזמים להגיש בקשה רגילה ולא ממש מיידעים אותם לחומרת המצב שייווצר במידה ולא יהיה להם כסף להגשת הפטנט ל – PCT (10,000 $ ולעיתים אף יותר מכך). כשמגיע מועד ההגשה הם נאלצים לארגן כסף ממקורות לא מוצלחים ולעיתים לא מצליחים בכך ושוב זכותם לפטנט פוקעת כיוון שלא עמדו בזמנים.
 
לסיכום ברצוני לומר שאסטרטגיית הגשת בקשה לפטנט צריכה לעבור שיקול דעת וייעוץ של יועץ עסקי או של אדם בעל נסיון בניהול פטנטים חוץ ממה שעורך הפטנטים שלכם יועץ לכם. (אפשר לנצל את ההזדמנות בעת בניית התוכנית העסקית ולהתייעץ עם היועץ העסקי שבונה את התוכנית העסקית).


הרצאות
 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©  1999-2014

 
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים