My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7סטארט-אפ-תוכנית-עסקית
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 

שגיאות בהקמת סטארט אפ

דף הבית >> מאמרים >> שגיאות בהקמת סטארט אפ

שגיאות מרכזיות שעושים יזמים בעת הקמת חברת סטארט אפ

 

חברת סטארט אפ הינו שם קוד לחברה המתבססת על רעיון של יזם או יזמים מחד ומשקיעים מאידך. מבנה זה בו מגייסים מימון חיצוני של משקיע לא רק בשלב הפיתוח הראשוני אלא גם בשלבים מתקדמים יותר הוא המבנה הקלאסי של חברת סטארט אפ ב – 30 השנים האחרונות.

על מנת להקים חברת סטארט אפ שגם תצליח, יש מספר תהליכים שרצוי מאוד לעשות והדרך זרועה מוקשים ומהמורות שחשוב מאוד לא לדרוך על אחד המרכזיים שבהם. כל יזם וכל חברת סטארט אפ עושים שגיאות בתחילת דרכם והמטרה הינה לוודא שהשגיאות שתעשה אתה במהלך קידום המיזם שלך תהיינה שגיאות מינוריות ולא פאטליות.

נפרט כאן מספר שגיאות נפוצות שעושים יזמים רבים הפוגעות בסיכוייהם להצליח:

 

פיתוח מהיר ואפילו סיום הפיתוח וגמר המוצר ללא ביצוע תהליכי חשיבה עסקיים משמעותיים - סיטואציה כגון זו עלולה לגרום לכם להגיע לשוק עם מוצר שאינו מתאים לשוק הרלוונטי או שאינו נותן מענה דווקא לצרכים המפריעים ללקוחות אלא לצרכים פחות חשובים. יתכן אף מצב שפלח השוק אליו מכוון המוצר או התוכנה או השירות שפותחו לא זקוק לו כמו שאתה היזם חשבת והלקוחות בפלח שוק זה לא יהיו מוכנים לשלם עבורו, יתכנו כמובן בעיות נוספות מכיוון זה ולכן יש חשיבות רבה לביצוע תהליך של פיתוח עסקי, לשיחה עם לקוחות פוטנציאליים ולהבנה מעמיקה מה הם רוצים, מה מפריע להם, מה חסר להם ועבור מה הם יהיו מוכנים לשלם. חשוב כמובן גם בסיום תהליך זה לכתוב תוכנית עסקית כדי להעלות על הכתב את כל תהליכי הפיתוח שביצעתם וכמובן גם כדי לבנות תוכנית פיננסית שתתבסס על התוכנית העסקית שבניתם ותגדיר היטב את המימון שתזדקקו לו כדי להשלים את הפיתוח וכדי לקדם את המיזם שלכם קדימה.

הזנחת הצדדים המשפטיים - טעות זו נגרמת בדרך כלל משתי סיבות מרכזיות האחת הינה חוסר ידע והשניה מחסור בכסף. יש סיטואציות רבות בהן יזמים חותמים על הסכם בשלבים המוקדמים של המיזם כשעדיין לא הוקמה חברה או כשעוד אין יעוץ משפטי סדיר. במצב זה או שהחתימה מבוצעת על גבי הסכם שהיזם מצא באינטרנט ללא כל מעורבות של עו"ד, או שעורך הדין שאליו פנו חבר של היזם (אולי עו"ד צעיר בעל תעריף נמוך מאוד) ואינו מבין מספיק את תחום הסטארט אפ והשקעות הון הסיכון. מצב זה עלול לגרום לבעיות חמורות בהמשך ואני מפרט כאן מספר דוגמאות לכך שלצערי אני רואה לא מעט (וישנן רבות אחרות): 

 

א. יזם החותם על הסכם עם איש פיתוח. ההסכם הינו פיתוח פרוטו טייפ תמורת מתן של 10% מהמיזם לאיש הפיתוח. אותם 10% ניתנו ליזם בבת אחת בעת חתימת ההסכם ולא באופן מדורג על פי אבני הדרך שמושלמות בפיתוח. יתכן מצב בו לאחר חתימת ההסכם איש הפיתוח יפסיק את עבודתו והיזם ימצא את עצמו ללא פרוטו טייפ ועם שותף שקיבל 10% מהמיזם ללא שנת את התמורה שהיה אמור לתת...

ב. הוגדר בהסכם כי אותם 10% שהוקצו לאיש הפיתוח אינם מדוללים. לכן, בכל פעם שיהיה דילול בחברת סטארט אפ זו בעקבות גיוס הון או בעקבות הכנסת אנשי צוות נוספים, יילקחו המניות שהיו צריכות להידלל מחלקו של איש הפיתוח מהיזם כיוון שאין משקיע שיסכים להידלל במקום אחד היזמים והוא יעמוד על כך שהדילול הנדרש מחלקו של איש הפיתוח יבוא מחלקו של היזם בלבד. יתירה מכך, יש סבירות גבוהה שהמשקיעים לא יסכימו להשקיע כל עוד קיים סעיף כגון זה כיוון שסיטואציה כגון זו איננה בריאה לחברה ועלולה ליצור אנומליה ביחסי הכוחות בין בעלי המניות בחברה. 

 

כתיבת תוכנית עסקית לא מקצועית - יזמים רבים שאינם בעלי יכולת לכתיבה עצמית של תוכנית עסקית חושבים שיוכלו לשכנע משקיעים להשקיע בהם ללא תוכנית עסקית או עם תוכנית עסקית שאיננה מקצועית מספיק. מצב זה נגרם בעיקר בגלל עלויות הפיתוח העסקי המובל על ידי איש מקצוע ועלות כתיבת תוכנית עסקית על ידו. טעות זו עלולה לגרום למספר בעיות (ושוב אני מפרט רק את חלקן): 

 

אקידום המיזם לכיוונים לא נכונים ברמה העסקית וכניסה לפיגור בעקבות כיוון הפיתוח הלא נכון.

בהגעה למשקיעים מסוימים עם תוכנית עסקית לא מספיק טובה או ללא תוכנית עסקית כלל. במצב זה, רוב המשקיעים לא יהיו מעוניינים להמשיך את תהליכי בחינת ההשקעה כיוון שאין להם את הכלים להעריך את במיזם ללא תוכנית עסקית רצינית ומקצועית. הבעיה הינה שאין הזדמנות שנייה ומשקיעים שראו אותך פעם אחת ולא התעניינו במיזם מכל סיבה שהיא, לא יהיו מעוניינים להשקיע מזמנם פעם נוספת על המיזם שלך.

ג. מנסיוני עם מאות מיזמים וחברות סטארט אפ אני יודע לאמר בביטחון מלא כי מיזם או חברת סטארט אפ שהגיעו לפיתוח עסקי וכתיבת תוכנית עסקית יצאו מהתהליך עם תוכנית עסקית שונה מאוד ושודרגת מאוד מזו שהגיעו איתה וכי המודלים העסקיים שלהם שופרו מאוד או אף השתנו וייצגו מצבים טובים בהרבה. תהליך זה מתרחש לאו דווקא בגללי אלא בעיקר בזכות התהליך המקצועי והנסיון הרב שאנו יוצקים לתוכו. 

 

הקמת חברה לפני הזמן - אין להקים חברה לפני שבאמת קיים צורך משפטי לכך. למה הכוונה? חברה הינה יישות משפטית שלאחר שהוקמה מחייבת לנהוג על פי כללים מוגדרים והיא מגבילה את הפעילות ותוחמת אותה מאוד. לדוגמא, יזם הקים חברה עם תחילת תהליכי הפיתוח כיוון שרצה להיראות רציני יותר מול המשקיעים (מה שממש לא נכון...), הגיש בקשה לפטנט, השקיע סכומים לא גדולים והחל בתהליכי פיתוח. לאחר מספר חודשים הוא רוצה לצרף לחברה מישהו ולהקצות לו מניות. מצב זה יוצר מספר בעיות ואביא רק 2 דוגמאות לבעיות אלו: 

 

א. המצטרף עלול למצוא את עצמו במצב בו הוא נדרש לשלם מס הכנסה על המניות שהוקצו לו שכן לחברה כבר יש שווי כספי (הושקע בה כסף, יש בקשה לפטנט, החל פיתוח טכנולוגי...) ומס הכנסה עלול לדרוש את חלקו במניות שקיבל המצטרף על פי שומה שתקבע על ידו ובתשלום שחובתו תחול גם על החברה שכן תשלום זה הינו תשלום מס במקור...

ב. המצטרף לא יהיה מייסד ובעת קבלת חלקו בשלב ה – Exit (אם יהיה) ישלם מב הכנסה מירבי במקום לשלם מס רווחי הון שהוא מופחת בהרבה.

 

הגשת בקשה לפטנט מוקדמת מדי - לא ניתן לבטל את הבקשה שהוגשה ושנה לאחר ההגשה הראשונית של הבקשה יש להגיש אותה ל – PCT. הגשה זו עולה גם היא כ – 10,000 $ ואם היא לא תוגש בזמן, היזם יאבד את הזכות להגיש בקש ולהגן על המצאתו בשאר מדינות העולם חוץ מאותה מדינה בה הוגשה הבקשה הראשונית. יתירה מכך, הגשת בקשה מוקדמת מדי כשעדיין לא ברורה הקונפיגורציה של ההמצאה עלולה לגרום לבקשה להיות חלשה שכן יתכן שרק לאחר שלבי פיתוח ראשוניים יהיו פרטים טכנולוגיים אמיתיים שיחזקו את ההגנה על ההמצאה. לכן חשוב להבין היטב את הסיטואציה ולדעת להגיש את הבקשה באופן הנכון, ולנקוט באסטרטגיה המתאימה לפטנט בשלב זה. 

ישנן שגיאות רבות נוספות אולם לא נפרט אותן כאן מפאת קוצר היריעה. חשוב מאוד לבחון היטב כל צעד שאתם עושים ולהבין שיש פעולות שלא ניתן לבטלן לאחר שבוצעו ואין יכולת לסגת מהן ומשמעותן עלולה להיות קריטית עבור המיזם שלכם לטוב ולרע. עצתי לכם היא שתתייחסו למיזם שלכם בצורה המקצועית ביותר, תתייעצו ותיעזרו באנשי המקצוע הטובים ביותר בכל תחום וכך תגדילו את סיכויי ההצלחה של המיזם שלכם.

 

 

ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי

 

אייל כוכבא
050-9375123

 

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©   1999-2017

 

 

 

 

 

 
 
לייבסיטי - בניית אתרים