My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 

עניינים משפטיים בהקמת סטארט אפ

דף הבית >> מאמרים >> עניינים משפטיים בהקמת סטארט אפ
עניינים משפטיים בהקמת סטארט אפ

כשמקימים חברת סטארט אפ או אפילו הרבה לפני כן בעת תחילת קידום רעיון שיש לכם צריך לחשוב היטב לפני כל צעד שעושים. כל פעולה שתעשו בתחילת הדרך גם אם אינכם מייחסים לה חשיבות רבה בעת ביצוע הפעולה, עלולה ליצור בעיות רבות בהמשך הדרך. קידום חכם ונכון של רעיון או של חברת סטארט אפ מחייב חשיבה רבה, והבנה שישנם מספר תחומים עסקיים בהם צריך לקדם את הרעיון בו זמנית.
 
אני מונה מספר תחומים שבהם יש להתקדם במקביל בעת תחילת תהליך קידום רעיון וכמובן שלאורך כל הדרך כדאי לבחון כל תחום מחדש כדי להתקדם בו במידה ונוצרו פערים ובעיות שיש לפתור בתחום כלשהו.
  • התחום הטכנולוגי.
  • התחום העסקי/שיווקי.
  • התחום המשפטי.
  • התחום הפיננסי.
  • כוח אדם ואנשי מפתח.
  • פטנטים.
אלו הם התחומים הבסיסיים בהם הייתי מציע לכל יזם להתרכז בעת שהוא מקדם את היזמות שלו.

במאמר זה נתרכז בתחום המשפטי. יזמים רבים אינם מבינים מה אני רוצה מהם כשאני אומר להם שיש צורך לדאוג לצד המשפטי כדי שלא תהיינה בעיות בהמשך התהליך. בדרך כלל הם אומרים לי שנראה להם שצריך לבנות תוכנית עסקית טובה, פרזנטציה ייצוגית ותקציר מנהלים. לקחת את התוכנית העסקית ולהגיש אותה למשקיע. לחכות שהמשקיע יעבור על התוכנית העסקית ולהציג לו את המיזם. אחר כך לקיים מו"מ עם המשקיע המתבסס על אותה תוכנית עסקית שהוגשה לו ובסופו של דבר להצליח לגייס את הכסף ולהתחיל ליישם את התוכנית העסקית שבנו.
כל מה שאותם יזמים אומרים לי לגבי תוכנית עסקית, פרזנטציה ומשקיעים נכון אולם בנוסף לתוכנית העסקית יש לטפל בכל החוזים והיחסים המשפטיים שבין היזמים לבין עצמם ובין המיזם לבין כל הספקים ובעלי המקצוע שעובדים בעבורו.

להלן מספר דוגמאות לנקודות המשפטיות שיש לטפל בהן 
  • הסכמה בין היזמים על התנאים שבינם לבין עצמם, כמה אחוזים יהיו לכל אחד, מה תפקידו של כל יזם, כמה זמן ישקיע על יזם, כמה כסף ישקיע כל אחד וכל התנאים שכל אחד חושב שהוא רוצה לעגן. היזמים צריכים לשבת יחד, לסכם את הל הנקודות הללו ואחר כך לגשת לעו"ד בעל נסיון בתחום הפעילות שלהם (בד"כ עו"ד מסחריים שאין להם נסיון בתחום ההייטק יעשו שגיאות בהסכם שייבנו) ולכן רצוי מאוד להגיע לעו"ד מנוסה בתחום למרות שלעיתים זה מעט יותר יקר.
  • הקמת חברה מוקדם מדי עלולה ליצור בעיות רבות גם בתחילת הדרך וגם בסופה (בעת האקזיט). הקמת חברה לפני שצריך אותה תגרום לכך שיהיה קושי לצרף בעלי מניות חדשים (שאינם משקיעים) כיוון שייווצר אירוע מס שיחייב גם אותם וגם את החברה לשלם מס על הקצאת המניות החדשות מה שאף אחד לא רוצה שיקרה. כמובן שמי שיקבל מסיבה זו אופציות במקום מניות ישלם מיסוי כפול בעת האקזיט...מסיבות אלו ואחרות רצוי מאוד להמתין עם הקמת החברה עד לרגע האחרון האפשרי ובכך למנוע בעיות רבות.
  • יצירת הסכמים זהירים ובעלי מנגנוני בטיחות כשמתקשרים לבעלי מקצוע שונים כמו לדוגמא אם מתכנת מקבל מניות תמורת פיתוח, יש להקצות לו את המניות במספר שלבים על פי אבני דרך שהוגדרו בהסכם וכו...
  • פתרון בעיות שנוצרות כתוצאה מניהול משפטי לא מספיק מקצועי בתחילת הדרך. קורה לעיתים שנחתמו הסכמים לא נכונים ויש לטפל בבעיות שנוצרו לדוגמא מפתח שקיבל בהסכם איתו 5% שאינם מדוללים. מצב זה בלתי נסבל שכן הוא כאילו קיבל בסביבות 30% מדוללים. במצב כזה יש לחתום עם המפתח על הסכם חדש בו יקבל מעט יותר מ – 5% אולם הוא ידולל כמו כולם כל הזמן. ישנן בעיות אחרות כגון זו ויש לפתור אותן לפני שמגיעים למשקיעים.
במאמר זה בחנו מספר נקודות משפטיות שיש לטפל בהן כבר בתחילת הדרך באמצעות עו"ד בעל מומחיות ונסיון בתחום ולא על ידי חבר שעושה עבורכם את ההסכמים בחינם או במחיר מוזל שכן כך נוצרות רוב הבעיות. זאת כפי שלמי שיש דלקת בתוספתן לא יפנה לאורטופד שינתח אותו...

זיכרו, טיפול משפטי מוקדם ונכון חוסך בעיות רבות בהמשך הדרך.


 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il


המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©  1999-2017
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים