My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7המרכז לתכנון עסקי - ניהול משא ומתן לא מקצועי
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> ניהול משא ומתן לא מקצועי
ניהול משא ומתן לא מקצועי 

יזמים רבים מתחילים לקדם את המיזם שלהם ללא כל נסיון עסקי או ניהולי וללא כל תוכנית עסקית ואינני מתכוון למסמך מפואר הנכתב על ידי מומחה אלא לתוכנית עסקית שהיזמים בנו לעצמם לאחר שישבו, חשבו, למדו והתייעצו. לעיתים קרובות אני פוגש מיזמים שהגיעו כבר לשלב תחילת המכירות ועדיין אין בקבוצת היזמים אדם עם נסיון עסקי שיכול להוביל תהליכים עסקיים, משפטיים פיננסיים בצורה מקצועית ונכונה. בחלק לא קטן מהמקרים היזמים מתנהלים באופן שגורם נזקים למיזם שלהם או מחוסר ידיעה או מהתנהלות על פי האגו שלהם שלא מאפשר להם להביא מישהו אחר שינהל את התהליך העסקי עבורם. לעיתים נוצר מצב הפוך שבו היזמים מביאים מישהו שינהל עבורם את המיזם, יבנה תוכנית עסקית טובה וינהל את תהליכי המשא ומתן והוא גורם להם נזקים בעיקר תוך כדי ביצוע מהלכים הנכונים לו אישית ולא למיזם וליזמים. מצבים אלו גורמים לעיוותים בתהליך ולעיתים עלולים לגרום לכך שהמיזם ייכשל עוד בטרם הצליח להגיע לשוק. יתרה מכך, ישנם מקרים בהם אני רואה את היזמים רצים קדימה ללא כל תכנון עסקי או רציני. הם לא בנו לעצמם תוכנית עסקית ולו הבסיסית ביותר ומתנהלים על פי תחושות הבטן שלהם שלעיתים קרובות כיוון שהם לא מנוסים תחושות אלו מובילות אותם לכיוונים לא נכונים ואף הרסניים.

לאחרונה הגיע אלי מיזם בתחום הסקיוריטי אשר נמצא בסיום תהליך הפיתוח ולמזלו הטוב (או אולי הרע) פנתה אליו חברה גדולה אחת מאלו המובילות את התחום בעולם. הפנייה התרחשה באמצעות קבוצת התוכנה שמפתחת עבורם את התוכנה וקבוצה זו הציעה להם שהיא תנהל עבורם את תהליכי המשא ומתן ותמורת זאת תקבל 40% מהתמלוגים שישולמו עבור רכישת החברה במידה והיא תירכש. היזמים בתמימותם חשבו שכך מקובל, לא פנו ליועץ כלשהוא, לא פנו לעורך דין וחתמו עם חברת התוכנה על הסכם המזכה אותה ב – 40% מתמלוגי מכירת החברה.

כיוון שבעבר בניתי עבורם תוכנית עסקית פנו אלי היזמים וסיפרו לי בתמימותם על מזלם הטוב ועל התהליך שהחלו לעשות. לא רציתי בשלב זה להפחיד אותם ושאלתי מה הם יודעים על התהליך שהחל, האם הם מעודכנים בכל המהלכים שעושה עבורם אותה חברת תוכנה, האם הם מוודאים שלא נעשים בתהליך המכירה צעדים שיפגעו בהם וכיצד הם יודעים שמישהו שם חושב גם על טובתם ולא רק על טובתו האישית...

כיוון שראיתי כי הם לא מבינים כלל את הסיטואציה העסקית שאליה נקלעו הערתי להם כי לדעתי האחוזים שניתנו לחברת התוכנה מופרזים וכי אני מציע להם לעצור את התהליך כדי לשנות את התנאים העסקיים של אותה עסקה. במקביל, הצעתי להם שיפנו לעו"ד בעל נסיון בתחום כדי שיחווה את דעתו על ההסכם שנחתם בינם לבין חברת התוכנה. לאחר מכן הסברתי להם שלתת 40% עבור ניהול תהליך כגון זה זו טעות חמורה והמקסימים שנכון לתת כאן לאחר ניהול משא ומתן גרוע עם חברת התוכנה יהיה בין 7%-10% כשהמספר הנכון לדעתי נע בין 5%-7.5% וכמובן שיש עוד הערות רבות וחמורות שהערתי להם על מה שמופיע בהסכם הארעי שחתמו עליו בלי להבין כלל על מה הם חותמים.

אני מציע ליזמים לא לחתום על הסכמים בלי התייעצות עם אדם בעל נסיון בתחום ובמקביל עם עורך דין המנוסה בתחומים אלו. חשוב שהיזמים יבינו שהקמת עסק מסוג זה לא תתאפשר ללא עבודה מקצועית ורצינית ושתוכנית עסקית טובה ומוצר מצויין אינם ערובה להצלחה אם מנהלים את התהליך גרוע ולא מקצועי.
 
 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות   1999-2019  ©   
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים