My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 

משקיעים בסטארט אפ

דף הבית >> מאמרים >> משקיעים בסטארט אפ
מי משקיע בסטארט אפ בשלבים המוקדמים
 
לקוחות רבים שואלים אותי את השאלה המתבקשת, מה סוג המשקיעים אשר ישקיעו במיזם בשלבים הראשונים בתחילת דרכו. התשובה לכך מעט מורכבת ובמאמר זה אבהיר מעט את התמונה.
 
לפני שנשוחח על סוגי המשקיעים נגדיר כיצד יש להגיע להצגה בפני משקיע ללא קשר האם הוא משקיע פרטי או קרן גדולה, חשוב שכשמגיעים למשקיע המיזם יהיה מוכן באופן הבא:
  • הוכנה תוכנית עסקית טובה המפרטת את המוצרים או את השירותים של הסטארט, ניתוח שוק ותחרות מקצועיים ותהליכים עסקיים, מודלים עסקיים טובים ומפורטים וכמובן שבכל תוכנית עסקית נדרש להיות פרק פיננסי המפרט את התהליכים הפיננסיים המצפים לסטארט אפ שלכם בהמשך הדרך.
  • נבנתה פרזנטציה טובה ועניינית להצגת המיזם בפני המשקיעים.
  • צוות המיזם מסוגל להוביל אותו קדימה הן מבחינת המנהלים והן מבחינת היועצים.
  • במידה והמיזם מאפשר הגשת בקשה לפטנט רצוי שתהיה בקשה לפטנט שהוגשה.
  • חשוב שיפותח פרוטו טייפ ורצוי אף שהפיתוח הראשוני יגיע מעבר לכך ויוכל כבר לפעול עם לקוחות אמיתיים גם אם באופן חלקי ביותר.
 כשמגיעים למשקיעים באופן זה מגדילים את הסיכוי שהם ישקיעו במיזם.
 
מהם סוגי המשקיעים בשלבים אלו: 
  • המשקיעים הראשונים הם אלו המשקיעים סכומים נמוכים מאוד עוד בשלב הרעיון כשבדרך כלל לא קיים עדיין שום דבר מלבד הרעיון. הסכומים המתקבלים השלב זה נמוכים מאוד והם נעים בסביבות 10,000 – 100,000 ₪. משקיעים אלו הינם במירב המקרים או בני משפחה או חברים של היזמים או כאלו שמישהו סיפר להם על המיזם והם השתכנעו שכדאי להשקיע. בדרך כלל האחוזים שהם יקבלו על השקעה זו לא יהיו גבוהים אם כי הם בהחלט משמעותיים. סכומים אלו משמשים בדרך כלל לבניית תוכנית עסקית, להגשת בקשה לפטנט, לתחילת פיתוח ולמספר תהליכים נוספים שיש לעשות בשלבים המוקדמים כדי להביא את הסטארט אפ  למצב המאפשר את הגיוס הבא.
  • ההשקעה הראשונה המשמעותית הינה השקעת ה – Seed (שלב הזריעה של הסטארט אפ). משקיעי ה – seed הינם בדרך כלל משקיעים בעלי סכומי כסף גדולים והם נקראים אינג'לים. לעיתים הם בעלי הבנה טובה בתחום ולעיתים הם אנשי נדל"ן או תחומים אחרים ואינם מבינים בהייטק או באינטרנט. בשלבי ה – seed בשנים האחרונות קרנות הון סיכון כמעט ואינן משקיעות והן משאירות את השוק בידי המשקיעים הפרטיים. ברוב המקרים תהליך ההשקעה יארך חודשיים עד ארבעה חודשים מרגע קבלת ההחלטה החיובית על ידי המשקיע ועד שהכסף יגיע לחשבון החברה. גובה ההשקעה בשלב הסיד בשנים האחרונות הינו בדרך כלל 200,000-750,000 $ ובדרך כלל המשקיעים יקבלו עבור ההשקעה מניות בגובה של 40%-50% וכן זכויות וטו שונות המבטיחות את שליטתם בנושאים המרכזיים של המיזם.
  • בישראל פעילות 15-20 קרנות הון סיכון המשקיעות בתחומי ההיטק. רובן המוחלט אינו משקיע בשלב ה – seed למרות שכמה מהן מצהירות שהן אכן משקיעות בשלבים מוקדמים אולם בפועל זה לא כל כך קורה. קרנות אלו ממתינות עד שהמיזם הוכיח את ההנחות המרכזיות שלו, הראה שמה שהוא תכנן אכן הולך לקרות וכך יוצר אצל המשקיעים תחושת ביטחון שהסיכונים נמוכים יותר ושיש יותר סיכוי להצליח. קרן הון סיכון תשקיע במיזם אינטרנטי לאחר שיש לו עשרות אלפי משתמשים, כיוון חיובי של גידול בכמות הגולשים ואולי אפילו תחילת הכנסות.
לסיכום, תהליך הגיוס בשלבים המוקדמים של חברת סטארט אפ מורכב ולא פשוט. היזמים נדרשים להכין את עצמם היטב, לבנות תוכנית עסקית טובה ובעיקר להאמין במיזם, לקדם אותו עוד ועוד גם ללא כסף, להתמיד ולא להתייאש ולהמשיך בנסיונות הגיוס שוב ושוב.
 
                                                                                                            
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©  1999-2013
                                        
 
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים