My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-מודל עסקי-גיוס הון
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> חלוקת אחוזים בין היזמים
חלוקת אחוזים בין היזמים
 
אחד הנושאים אשר לעיתים מלווה ברגשות רבים הינו חלוקת האחוזים בין היזמים. לכל מיזם תהליך התפתחות משלו. ישנם מיזמים אשר יזם אחד יזם אותם, התקדם כברת דרך, בנה תוכנית עסקית, אולי כבר החל את הפיתוח הטכנולוגי ורק אחר כך צירף למיזם יזמים נוספים, כאשר כל אחד מהמצטרפים החדשים הצטרף בתקופת זמן שונה ולכל אחד ערך סגולי אחר. ישנם מיזמים אשר בהם היזמים הינה קבוצת חברים המעלה רעיון ומגלגלת אותו עד שנולד המיזם, ישנם יזמים אשר הוגים רעיון בעצמם ואז מצרפים אליהם יזם אחד או שניים. לכל מיזם יש את ההסטוריה היזמית הייחודית לו. כיוון שחלוקת אחוזים בין יזמים איננה מוחלטת ואיננה דומה ממיזם למיזם ואין אפשרות להכניס אותה לנוסחה מדוייקת או לתכנן אותה כמו שמתכננים תוכנית עסקית, לעיתים ישנם יזמים רבים אשר חשים תחושות כעס, תחושות שדפקו אותם או שמגיע להם הרבה יותר ותחושות אלו מחבלות בתהליך ההתקדמות והפיכת המיזם לסטארט אפ. הרגשה כזו עלולה אף להביא למצב בו יזם אחד או יותר עוזבים ולעיתים המיזם נתקע כיוון שעל רקע זה פורצות מריבות ומלחמות בין היזמים והחברות שהייתה קודם לכן הופכת לעוינות ובולמת את יכולת ההתקדמות וההצלחה. אני פוגש מיזמים רבים בהם חלוקת האחוזים לא טופלה כנדרש והתחבאה מתחת לשטיח עד שפרצה וגרמה לבעיות רבות.
 
כשקבוצת יזמים מגיעה אלי בדרך כלל כדי שאלווה אותם, אבנה איתם תוכנית עסקית, אעזור להם בגיוס ההון אני בדרך כלל מסייע להם להסדיר את העניין תוך כדי הסבר ברור על הדרך הנכונה לחלק את האחוזים במיזם ותוך הדגשה כי החלוקה איננה שוויונית במספר אלא בתהליך. למה הכוונה ? כאשר אנו מגדירים את מספר האחוזים שיקבל כל יזם עלינו לשקול בעיקר מה עשה עד כה, מה החשיבות שלו בתוך המיזם ומה משקלו הסגולי בהתייחס למיזם ברגע זה ובעתיד.
 
הנקודות המרכזיות בהן נכון להתחשב בסוגיה זו ולשקלל בעת ההגדרה כמה אחוזים יינתנו לכל יזם:
 
  1. מי היזם שהחל את המיזם וממנו נובע הכל.
  2. מי תרם עד כה וכמה להבאת המיזם לשלב זה.
  3. המשקל הסגולי של היזם בהמשך התהליך - ככל שמשקלו של יזם גבוה יותר וערכו הסגולי כבד יותר עליו לקבל חלק גדול יותר בעוגת האחוזים הכללית של המיזם.
 
בעיה מוכרת וידועה היא שלא כל אחד מרשה לעצמו לקבל את הסיטואציה שערכו הסגולי קטן ולכן חשוב בעת ההתדיינות על הנושא להזהר מאוד שלא לתת כינויים כאלה ואחרים לאף אחד, לשמור על כבודו של כל אחד וכמובן מאידך לדעת להבהיר לו שנושא המשקל הסגולי מתייחס כמובן למיזם זה בלבד וכי יתכן שבמיזמים אחרים וכמובן שבכל הזדמנות אחרת ומצב אחר בחיים המשקל הסגולי שלו יכול להיות גבוה ואין קשר בין המצבים השונים. כעסים וכינויים שונים עלולים לתקוע את התהליך ולגרום לחלק מהמעורבים לעזוב או לפרק את החבילה וזו ממש לא מטרת התהליך.
 
ברור לכולם שאף אאחד לא שש להפרד מאחוזים שהוא חושב שמגיעים לו אולם תהליך לוגי, זהיר ונכון עשוי ברוב המקרים לשחרר את הרגשות וליצור תחושת אמינות ושביעות רצון גם בקרב היזמים שמקבלים פחות אחוזים שכן התהליך הנכון מצליח ליצור הזדהות מלאה בינם לבין המיזם למרות שציפיותיהם לקבלת האחוזים התגשמו רק בחלקן.
 
לסיכום, נושא חלוקת האחוזים במיזם חשוב ורגיש. יש חשיבות גבוהה לעשות זאת מוקדם ככל האפשר ומועד בניית תוכנית עסקית ראשונה הינו מועד מתאים ונכון שכן בדרך כלל במצב זה היחסים בין היזמים די מוגדרים, ברור מי עושה מה ואם לא כל כך ברור אז במהלך בניית התוכנית העסקית מבצעית את חלוקת התפקידים, בנוסף על כך היועץ העסקי שבונה את התוכנית העסקית מכיר את המצבים ומקובל כאדם מקצועי שיכול לתת סיוע מקצועי גם בתחום זה ללא שייחשד כבא כוחו של אחד היזמים. ברור לכל שלאחר מכן ככל שמתקדמים בתהליך הפיתוח והסטארט אפ קורם עור וגידים פערי הציפיות ילכו ויגדלו והגישור על פני פערים אלו עלול להיות קשה ומכאיב.


 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©  1999-2014

 
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים