My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> אחוזים למשקיע בשלבים המוקדמים
כמה אחוזים מקבל המשקיע בשלבים הראשונים של הסטארט אפ שלכם
 
אחד הנושאים שיזמים רבים לא מכירים הינה דרך ההתנהלות הנכונה עם משקיעים. כיצד לפגוש אותם ? מה המשקיעים המתאימים למיזם שלהם ? האם מעניינת אותם תוכנית עסקית או שהם מחליטים בלי קשר לתוכנית העסקית, מה אומרים למשקיעים ומה לא, ובעיקר כמה אחוזים נותנים למשקיעים וכיצד זה מתבטא ביכולת שלהם כיזמים להמשיך לנהל ולהוביל את המיזם. חלק מתהליך הפיתוח העסקי ובניית תוכנית עסקית שהיזמים אמורים לבצע כבר בשלבים המוקדמים של קידום המיזם עוד לפני שאפשר לקרוא לו סטארט אפ הינו לימוד של נושאים אלו, הבנה אמיתית כיצד מוצאים משקיעים וכיצד מתמודדים איתם בשלבים כה מוקדמים של המיזם שלכם.
 
אנו נתמקד במאמר זה בנושא האחוזים שיקבל המשקיע בתמורה להשקעתו במיזם ועל המשמעויות הנלוות להקצאת אחוזים אלו.
 
בשלב מוקדם כל כך של המיזם ישנם שתי הזדמנויות בהן אתם תרצו לגייס כסף.
 
הראשונה היא ממש בהתחלה כשעוד לא עשיתם כמעט כלום. שלב זה נקרא Pre seed ובו הסכום שמגוייס הינו יחסית נמוך. בדרך כלל מדובר על עשרות אלפי ₪ עד 100,000 $ בקצה העליון. סכום זה ישמש ברוב המקרים להתחלת הפיתוח, לבניית תוכנית עסקית, לרישום בקשה לפטנט (אם זה רלוונטי) ולכל מה שנדרש בשלב מוקדם כל כך של המיזם. המשקיעים בשלב זה בדרך כל הינם אנשים עם מעט כסף פנוי שמכירים את היזמים (חברים, בני משפחה, מכרים...), סומכים עליהם ומוכנים להשקיע כסף במיזם כיוון שהיזם הדליק אותם. השיקולים בהשקעה שלהם הינם יותר חברתיים אמוציונליים מאשר עסקיים כלכליים. לא מכינים עבורם תוכנית עסקית מסודרת אלא משהו קצר ופשוט שיסביר על מה מדובר וכיצד הולכים להתקדם הלאה לאחר שהם ישקיעו. בדרך כלל גם התהליך קצר מהרגע שבו מציגים להם את המיזם ועד שהכסף מושקע, תהליך המו"מ קצר ופשוט וגם ההסכם שאמורים לחתום איתם פשוט ולא מורכב. האחוזים שהם יקבלו נעים מ - 5% לסכומים הקטנים וכשהכסף מגיע ממישהו קרוב מאוד ועד 20% כשהסכום גבוה יותר. ברוב המקרים למשקיעים אלו לא ניתנות זכויות הצבעה ובוודאי שלא זכויות וטו כל שהן והם כמעט תמיד פאסיביים למדי ומחכים בסבלנות להצלחת המיזם (או לכשלונו ולאובדן ההשקעה...).
 
שלב ההשקעה השני בתחילת הדרך הינו שלב ה – Seed. בשלב זה מושקע סכום גבוה יותר. בדרך כלל בישראל מושקעים 200,000 $ ועד 500,000 $ (כמובן שיתכנו מקרים בהם מושקעים סכומים גבוהים יותר אולם הם חריגים יחסית). המשקיעים בשלב זה בדרך כלל יהיו מקצועיים יותר. שיקולי ההשקעה יהיו כמעט תמיד עסקיים כלכליים ולא חברתיים. בחינת המיזם תהיה מקצועית ותצריך תוכנית עסקית ובדיקת נאותות מלאה ומסודרת. הסכם ההשקעה ייכתב על ידי עו"ד מהתחום ויכלול סעיפים רבים בהם יידרשו זכויות וטו נרחבות לטובת המשקיעים (ובהחלט יש מקום להתמודד במו"מ על כל אחת מדרישות אלו). האחוזים שיוקצו למשקיעים בשלב זה יתחילו ב – 20% ועלולים להגיע עד 50%, הכל כתלות במיזם, בשלבי ההתקדמות, פוטנציאל השוק, חוזק היזמים וכמובן חוזק המשקיע. חשוב מאוד להבין מה באמת מגיע למשקיעים בשלב זה בהתאם למיזם שלכם והסכום המושקע ולנהל את המו"מ במטרה להתקרב לנקודה זו. חשוב מאוד לזכור שלעיתים נדרשים לא הרבה מדי אחוזים על ידי המשקיע אולם בזכויות הוטו והזכויות המיוחדות שהמשקיע מבקש שיתנו לו נחבאות מלכודות שעלולות להשפיע מאוד על האחוזים שיוותרו לכם בסוף הדרך וכמובן על היכולת שלכם לנהל את המיזם בכיוונים שאתם רוצים וחושבים שנכון להתקדם. חשוב אף להבין כי שליטה בסטארט אפ או בחברה בכלל איננה מתבטאת דווקא במי שיש לו יותר מ – 51% אלא היא מוגדרת בפועל בהסכם ההשקעה בהתאם לזכויות הוטו ולזכויות המועדפות שניתנות למשקיע בהסכם. לכן חשוב שתבינו שלעיתים אין צורך להתעקש על כך שתישארו דווקא 51% לפחות אלא דווקא התמודדות נכונה במו"מ וויסות נכון של זכויות היתר וזכויות הוטו של המשקיע בחוזה עשויות להיות יעילות ובעיקר קריטיות לפעמים להצלחתכם במיזם.


 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©  1999-2017
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים